فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 37 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد زوارتربتی*، محمود مقیم ‏پور بیژنی، مجید نصوحی دهنوی صفحات 7-44

    در سازمان های اطلاعاتی-امنیتی، مقوله ی برقراری ارتباط، تهیه و انتخاب ابزار ارتباطی مناسب و تامین امنیت ارتباطات، مخصوصا ارتباطات حساسیت ‎زا میان عوامل، منابع، رابطین، نشان گرها، مامورین، مخبرین، هادیان، ارباب رجوع، شرکت ها، کارکنان و خانواده ها با سازمان (ستاد) یا کارشناسان مربوطه در تمام مراحل تولید، آماده سازی، ارسال، انتقال، دریافت، استخراج، ذخیره، انتشار و یا از بین بردن اطلاعات یک امر حیاتی است که ضامن موفقیت و بقای آن سازمان است. هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل نیازسنجی سامانه های ارتباطی در سازمان‏های اطلاعاتی- امنیتی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده و تجزیه وتحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفت. نمونه ‏گیری به روش نظری و با تکنیک هدفمند و گلوله برفی بود که بر مبنای آن 19 مصاحبه با اساتید هییت علمی دانشگاه‏ و خبرگان انجام گرفت. نتایج داده های به‏دست آمده از مصاحبه ها طی فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه نیازسنجی سامانه های ارتباطی در سازمان‏های اطلاعاتی منجر شد. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده‏ ی استخراج بالغ بر 170 کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و نیز احصاء 100 مقوله فرعی و 26 مقوله است که در قالب مدل پارادیمی شامل نیازسنجی بهینه سامانه‎ های ارتباطی مورد نیاز در سازمان‏‎های اطلاعاتی- امنیتی به عنوان مقوله محوری، شرایط علی (3 مقوله)، عوامل زمینه ‏ای (10مقوله)، شرایط مداخله‏ گر (6 مقوله)، راهبردها (3 مورد) و پیامدها (3 مقوله) قرار گرفت. در پایان نیز، جداولی شامل مولفه‎ های عملیاتی و مولفه‎ های فنی پر اهمیت، به عنوان چک لیست اعلام نیازسنجی سامانه‎ های ارتباطی، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدل، نیازسنجی، سامانه‏های ارتباطی، سازمان‏های اطلاعاتی- امنیتی، نظریه داده بنیاد
  • حبیب زمانی محجوب*، مهدی محمدی صفحات 45-72

    اشراف اطلاعاتی یکی از نیازهای اساسی و بنیادین و همچنین، یکی از عوامل موفقیت سازمان های اطلاعاتی- امنیتی است. در سیره و سنت معصومان(علیهم السلام) به این موضوع توجه جدی شده است. مسئله این نوشتار الگوی امام صادق(علیه السلام) در چگونگی دستیابی به اشراف اطلاعاتی است. بر این اساس این سوال اساسی مطرح می شود که اشراف اطلاعاتی امام صادق(علیه السلام) چگونه و با چه روش هایی بوده است؟ نوع پژوهش از نظر هدف توسعه ای  کاربردی، و از نظر ماهیت، توصیفی  تحلیلی است. در گردآوری داده ها از روش های اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده است؛ بدین گونه که با تکیه بر روایات امام صادق(علیه السلام) و بررسی تاریخی سیره و سنت ایشان، شیوه ها و روش های اشراف اطلاعاتی حضرت استخراج و مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد امام صادق(علیه السلام) برای اشراف اطلاعاتی بر دشمن به روش تدافعی، شناخت دقیق از گستره شیعیان، کتمان اطلاعات برای حفاظت از شیعیان و مهم تر از همه تقیه را برای پیشگیری از نشت اطلاعاتی و نفوذ دشمن در دستور کار قرار داد؛ و برای اشراف اطلاعاتی بر دستگاه خلافت عباسی به روش تهاجمی، از نفوذ در دستگاه خلافت، اشراف بر روحیات و خلق و خوی خلفا، اشراف بر جاسوسان خلافت، و راه اندازی سیستم و شبکه وکالت بهره بردند.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، امام صادق(علیه السلام)، وکالت، نفوذ، تقیه
  • محمد مهری کارنامی*، مسعود احمدی، کیومرث خطیرپاشا صفحات 73-92
    هدف این پژوهش شناسایی الزامات هوش امنیتی و رتبه بندی راهبردهای بهبود آن در ساختار حاکمیت، است. تحقیق حاضر از فرآیندی سه مرحله ای تبعیت می کند. بدین منظور در مرحله اول، به کمک روش نمونه گیری نظری، با 12 نفر از صاحنظران مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عمل آمد. سپس، با کمک نرم افزار MAXQDA ، داده ها تحلیل و در طی کدگذاری باز 48 مورد به عنوان مفاهیم اولیه از متن مصاحبه ها شناسایی شد که در قالب 10 شاخص فرعی و 2 شاخص اصلی دسته بندی شد. در بخش کمی پژوهش، در مرحله دوم به منظور تعیین درجه اهمیت الزامات هوش امنیتی از روش آنتروپی شانون، و در مرحله سوم به منظور رتبه بندی راهبردهای مذکور، از روش ماباک، استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که الزامات تخصصی هوش امنیتی، الزامات تعاملی هوش امنیتی، الزامات مواجه با دشمن، الزامات شرعی و قانونی، الزامات فردی و خودسازی و الزامات بکارگیری هوش امنیتی، به ترتیب بالاترین درجه اهمیت را در میان الزامات هوش امنیتی، کسب کردند. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که بهبود زیرساخت هوش امنیتی، بهبود هوش امنیتی تاکتیکی، طراحی سامانه هوش امنیتی راهبردی و مدیریت افکار امنیتی سازمان، به ترتیب بالاترین رتبه را در میان راهبردهای بهبود هوش امنیتی ساختار حاکمیت، به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: امنیت، هوش امنیتی، راهبرد، ساختار حاکمیت
  • هومن الوندی، مجید سلیمانی* صفحات 93-132
    این پژوهش به دنبال شناخت چگونگی بازنمایی سپاه پاسداران در خبرگزاری ایسنا، فارس و پایگاه تحلیلی خبری عصر ایران است که با روش تحلیل محتوای کیفی و کمی ابتدا کلیه اخبار مرتبط با سپاه با شیوه هدفمند در مقطع زمانی1/1/1390 -30/10/1397 استخراج و بعد واحدهای تحلیل با  نمونه گیری تصادفی مشخص و مورد بررسی قرار گرفته اند. چارچوب روشی تحلیل در بخش کیفی برمبنای کدگذاری و در بخش کمی بر مبنای تکنیک های ارایه خبر می باشد. با توجه به حجم واحدهای نمونه در خبرگزاری ایسنا واحد تحلیل 32 خبر، در پایگاه تحلیلی خبری عصر ایران واحد تحلیل 32 خبر و در خبرگزاری فارس واحد تحلیل 77 خبر نهایی شد. نتایج در بخش کیفی نشان می دهد مهمترین اخبار به انعکاس اخبار در مورد سپاه و جایگاه آن در حوزه دفاعی امنیتی؛ انعکاس اخبار موضع گیری سپاه در حوزه سیاسی؛ انعکاس اخبار موضع گیری سپاه در مورد خبرسازی یا اخبار غیر اخلاقی و یا شایعات علیه سپاه یا فرماندهان سپاه وانعکاس اخبار و مصاحبه های فرماندهان در مورد سپاه اختصاص یافته است همچنین در تحلیل کمی یکی از نتایج قابل توجه این بود که در نمونه خبرهای مورد بررسی در خبرگزاری ایسنا 5/62 درصد خبرها در تیتر خود دارای واژه سپاه نبودند در حالیکه 9/71 درصد اخبار، این واژه را در لید خود بکار گرفته است. در عصر ایران 8/68 درصد خبرها در تیتر خود دارای واژه سپاه بودند در حالیکه 5/62 درصد اخبار، این واژه را در لید خود بکار نگرفته اند. در فارس4/84 درصد خبرها در تیتر و لید خود دارای واژه سپاه بودند که بکارگیری این شیوه از اهمیت ویژه ای در ارایه خبر برخوردار است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل محتوا، خبرگزاری، سپاه
  • علیرضا تنهایی*، یحیی نامجو صفحات 133-162
    در سازمان های اطلاعاتی- امنیتی که امروزه به تعبیر رهبر معظم انقلاب(مدظلله العالی) خط مقدم درگیری با دشمنان نظام تلقی می شود احیاء، توسعه و تعمیق سبک مدیریت جهادی، به علت حجم انبوه توطیه های رنگارنگ دشمن در براندازی نظام در فضای جنگ سخت، جنگ نرم و جنگ اطلاعات امری لازم از دیگر عرصه های نظام تلقی می شوند بر همین اساس محققین در نظر دارند تا در این پژوهش راهکارهای پیاده سازی مدیریت جهادی در سازمان های امنیتی نیروهای مسلح را شناسایی نمایند. نوع پژوهش کاربردی و روش انجام آن آمیخته است. جامعه آماری پژوهش در دو بخش کیفی و کمی از بین صاحب نظران و خبرگان حوزه پژوهش، معاونین و مدیران دفتر نظارت و سیاست گذاری ساحفاهای نیروهای مسلح و ساحفاها انتخاب شده اند. محققین در راستای نیل به هدف پژوهش، بعد از مطالعه ادبیات تحقیق و تجزیه و تحلیل مصاحبه های انجام شده، با روش تحلیل محتوا، پرسشنامه تحقیق را تهیه و در بین جامعه آماری پژوهش توزیع نمودند. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده با استفاده آزمون های T و فریدمن بیانگر آن است که این سازمان ها در راستای پیاده سازی مدیریت جهادی در همه سطوح خود باید راهکارهایی همانند تعمیق اعتقادات، جوان گرایی و اهمیت به سرمایه انسانی، ریسک پذیر، کاهش دغدغه های معیشتی، الگوسازی، توسعه کار تیمی، بهره گیری از علوم، فناوری و دانش روز و آسیب شناسی انحناهای سازمانی را بکار گیرند.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت جهادی، سازمان های امنیتی
  • محمود عسگری* صفحات 163-196
    در جهان امروز، فرهنگ، اندیشه ها و رفتارها را جهت داده و روابط میان افراد و گروه های مختلف جامعه را تنظیم می کند. فرهنگ در تمامی حوزه های زیست اجتماعی بشر از جمله حوزه امنیت، مبنای اثرگذاری است. به باور نویسنده، فرهنگ امنیتی، فرهنگی است که تعیین کننده چگونگی نگاه و رویکرد به شرایط امنیتی است. فرهنگ امنیتی، برآیندی از جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی هر ملتی بوده و ترکیبی از ایده ها، روایت ها، ذهنیت ها و باورهاست. در مقام پرداختن به این مسئله که در مدیریت پدیده های امنیتی، فرهنگ چه نقش و جایگاهی دارد؟ نویسنده دو پرسش زیر را مطرح نمود که کارکردها و رویکردهای فرهنگ های امنیتی کدامند؟ و ویژگی های فرهنگ امنیتی ایران چیست؟ در راستای پاسخ به این پرسش ها، نویسنده با استفاده از روش کتابخانه ای، منابع معتبر فارسی و انگلیسی را مورد مطالعه قرار داده و اطلاعات لازم را استخراج نمود. پس از مطالعه پیشینه موضوع تحقیق، ادبیات و مبانی نظری تحقیق با استفاده از منابع موجود تهیه گردید. به منظور اعتبارسنجی یافته ها، پرسشنامه ای محقق ساخت بین 45 نفر از خبرگان آشنا با مباحث امنیتی و جامعه شناسی کشور به عنوان نمونه آماری توزیع گردید. یافته کلی این تحقیق آن است که ویژگی های فرهنگ امنیتی کشور را می توان در دو مرحله «حفظ امنیت» و «مدیریت ناآرامی» دسته بندی کرد که در مرحله نخست، ویژگی های «عدالت خواهی» و «امیدواری به اصلاح شرایط» بیشترین نقش را در حفظ امنیت و در مرحله دوم، خصایص «جدایی از آشوبگران» و «حمایت از فراخوان های ملی»، تاثیر بیشتری در مدیریت ناآرامی ها دارند، همچنین در این دو مرحله، برخی ویژگی ها به صورت مشترک وجود دارد که بسیار مهم هستند که در بین این ویژگی ها نیز «دین پایه بودن» فرهنگ امنیتی کشور، دارای جایگاه تعیین کننده ای است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ امنیتی، ج.ا.ایران، ناآرامی
|
  • Ahmad Zavartorbati *, Mahmood Moghimpour Bizhani, Majid Nasoohi Dehnavi Pages 7-44

    In the intelligence-security organizations, the categories of making contact, providing and selecting the proper communication tool and securing the security of communications, especially the sensitive communications among assets, agents, liaisons, spotters, sources, informants, agent handlers, customers, corporations, staff and families with the related organization (center) or experts in the all stages of production, preparation, transmission, transfer, receive, extraction, save, distribution or elimination of intelligence is an important issue that ensures the success and survival of that organization. The main purpose of this study is to design a needs assessment model for communication systems in the intelligence-security organizations that has been implemented qualitatively using an approach based on grounded theory. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed through the Strauss and Corbin method and paradigm model. Sampling was done through theoretical method with purposeful technique and snowball and based on that, 19 interviews were conducted with university faculty members and experts working in SAHFAJA (Intelligence protection organization of Iran’s army). The results of the data obtained from the interviews during the open, pivotal and selective coding process, led to the creation of grounded theory in the field of needs assessment of communication systems in intelligence organizations. The results of the present study show the extraction of up to 170 codes or the initial concepts from the interviews as well as the counting of 100 sub-categories and 26 categories, which placed in the form of a paradigm model including the optimal needs assessment of the required communication systems in the intelligence-security organizations as central category, causal conditions (3 category), contextual factors (10 category), intervening conditions (6 category), strategies (3 cases) and consequences (3 category). Finally, tables including the main operational components and important technical components were presented as a checklist for announcing the needs assessment of communication systems.

    Keywords: model, Needs Assessment, Communication systems, intelligence- security organizations, Grounded Theory
  • Habib Zamani Mahjoob *, Mehdi Mohammadi Pages 45-72

    Intelligence dominance is one of the fundamental and basic needs and also one of the factors of success in the intelligence-security organizations. This issue has been given serious attention in the biography and tradition of the Infallibles (A.S.). The issue of this article is the model of Imam Sadegh (PBUH) in how to achieve intelligence dominance. Based on this, this fundamental question arises that what were the characteristics and methods of Intelligence dominance of Imam Sadegh (PBUH)? The type of this study is developmental- applied in terms of purpose, and descriptive-analytical in terms of nature. Documentary and library methods have been used in data collection; in this way that through relying on the narrations of Imam Sadegh (PBUH) and the historical study of his biography and tradition, the methods of the intelligence dominance of the Imam have been extracted and analyzed. The findings of the study show that Imam Sadegh (PBUH) puts the intelligence dominance on enemy with defensive method, precise knowledge of the Shiites expanse, dissimulation of information for protecting Shiites and most importantly, taqiyyah (prudence) on his agenda in order to prevent the information leakage and penetration of enemy; and also, for the intelligence dominance on the Abbasid caliphate with offensive method, utilizes penetration into the caliphate system, dominance on the morale and mood of the caliphs, dominance on the spies of the caliphate and the establishment of the system and network of agents.

    Keywords: Intelligence dominance, Imam Ja’far Sadegh (PBUH), agents, penetration, taqiyyah (prudence)
  • Mohammad Mehri Karnami *, Masoud Ahmadi, Kioumars Khatirpasha Pages 73-92
    The purpose of this study is to identify the requirements of security intelligence and rank the improvement strategies of it in the governmental organizations. The present study follows a three-step process. For this purpose, in the first stage, semi-structured interviews were conducted with 12 experts through theoretical sampling method. Then, with the help of MAXQDA software, the data were analyzed and during open coding, 48 items were identified as basic concepts from the text of the interviews, which were classified into 10 sub-indexes and 2 main indexes. In the quantitative part of the study, in the second stage, the Shannon’s entropy method was used to determine the degree of the importance of the requirements of security intelligence, and in the third stage, the MOBAK method was used to rank the mentioned strategies. The study’s results showed that the specialized requirements of security intelligence, the interactive requirements of security intelligence, the requirements of facing with enemy, the religious and legal requirements, the individual and self-improvement requirements and the requirements of utilization of security intelligence, respectively achieved the highest degree of importance among the requirements of security intelligence. Furthermore, it showed that the improvement of the infrastructure of security intelligence, the improvement of the tactical security intelligence, designing the strategic system of security intelligence and the management of organization’s security thoughts, respectively ranked highest among the improvement strategies of the security intelligence of the governmental organizations.
    Keywords: security, security intelligence, Strategy, the governmental organizations
  • Hooman Alvandi, Majid Soleymani * Pages 93-132
    This study attempts to understand how the IRGC is represented in ISNA and Fars news agency and the analytical news database of Asre Iran and through using the method of qualitative and quantitative content analysis, first all the news related to the IRGC are extracted in a targeted manner in the period of 2019/01/20 to 2011/03/21 and then the analysis units are identified and examined by random sampling. The framework of the analysis method in the qualitative part is based on coding and in the quantitative part is based on news presentation techniques. Regarding the volume of sample units, in the ISNA news agency, the analytical news database of Asre Iran and the Fars news agency, the analysis units of 32, 32 and 77 news respectively were finalized. The results in the qualitative section show that the most important news are the ones that reflect the news about the IRGC and its position in the domain of defense and security; the news reflecting the IRGC’s stand on the political domain; the news reflecting the IRGC’s stand on newsmaking or immoral news and or the malicious and false rumors against the IRGC or the IRGC’s commanders and the news reflecting the news and interviews with commanders about IRGC. Also, in a quantitative analysis, one of the remarkable results was that in the sample of the examined news of ISNA news agency, 62/50 percent of the news did not have the IRGC word in their headlines, while 71/90 percent of the news used this word in their lead. In the analytical news database of Asre Iran, 68/80 percent of news had the IRGC word in their headlines, while 62/50 percent of news did not use this word in their lead. In the Fars news agency, 84/40 percent of news had the word IRGC in their headlines and leads, and using this method has a special importance in presenting news.
    Keywords: representation, content analysis, news agency, the IRGC
  • Alireza Tanhayi *, Yahya Namjoo Pages 133-162
    In intelligence-security organizations that today, according to the supreme leader of the revolution’s statement, are considered the front line of conflict with the enemies of the Iran’s system, due to the large numbers of colorful conspiracies of enemy for overthrowing the system in the atmosphere of hard war, soft war and information war, revival, development and deepening of jihadist management style is considered necessary. Accordingly, researchers intend to identify strategies for implementing jihadist management in the security organizations of armed forces. This is an applied study that employs mixed method. The statistical population of the study in both qualitative and quantitative sections is selected from the experts in the field of the study, the deputies and managers of the supervision office of the intelligence protection organizations of armed forces and intelligence protection organizations. In order to achieve the purpose of the study, the researchers, after studying the study’s literature and analyzing the interviews, prepared a research questionnaire using the content analysis method and distributed it among the statistical population of the study. Analysis of the data obtained through T and Friedman tests indicates that these organizations in order to implement jihadi management at all levels should utilize strategies such as deepening beliefs, paying attention to young personnel and human capital, taking risk, reducing livelihood concerns, creating model, developing teamwork, utilizing science, technology and up-to-date knowledge and identifying the vulnerabilities of the organizational curvatures.
    Keywords: management, Jihadist Management, Security organizations
  • Mahmood Asgari * Pages 163-196
    In today’s world, culture directs thoughts and behaviors and regulates relationships among individuals and different groups in society. Culture is the basis of influence in all areas of human biosocial, including the security domain. According to the author, security culture is a culture that determines our approach to security conditions. Security culture is the result of the sociology and social psychology of any nation and is a combination of ideas, narratives, mentalities and beliefs. For determining the role and place of culture in addressing the issue of social phenomena, the author asked the following two questions: What are the functions and approaches of social cultures? And what are the characteristics of Iran’s social culture? In order to answer these questions, the author studied the authentic Persian and English sources using the library method and extracted the necessary information. After studying the background of the study’s topic, literature and theoretical foundations of the study were prepared using the existing sources. In order to validate the findings, a researcher-made questionnaire was distributed among 45 experts acquainted with security and sociological issues of the country as the statistical sample. The general finding of this study is that the characteristics of the country’s security culture can be classified into two stages of “preservation of security” and “management of unrests”. In the first stage, the characteristics of “justice seeking” and “hope for the improvement of situations” and in the second stage, “separation from rioters” and “support of national calls” have a greater impact on the management of unrests. Also, in these two stages, there are some characteristics in common that are very important and among these characteristics, establishing the country’s security culture on “religion” has a decisive position.
    Keywords: culture, cultural security, the Islamic Republic of Iran, unrest